top of page

Equine Cranio Sacraal Behandelingen

Voorbereiding

Ik begin met een gesprek met de eigenaar van het paard om de klachten zo goed mogelijk in kaart te brengen.

 

Observatie

Ik observeer het paard zorgvuldig, waarbij ik let op houding, beweging, balans, gewichtsverdeling, zintuigelijke functies, gedrag, enz.

 

Palpatie

Met zachte aanrakingen identificeer ik spanningen en asymmetrieën in het craniosacrale systeem.

Hierbij controleer ik ook op fascia verklevingen, pijn, TMJ-disfuncties en overgevoeligheid.

De behandeling

Subtiele Manipulaties

Met zachte en specifieke technieken manipuleer ik de schedel, wervelkolom en andere delen van het lichaam om spanningen en blokkades in het craniosacrale systeem te corrigeren.

Deze manipulaties zijn meestal heel subtiel en gericht op het bevorderen van de natuurlijke ritmische beweging van het cerebrospinale vocht.

De focus ligt op het ontspannen van spieren en het herstellen van de normale functie van het craniosacrale systeem.

 

Bevordering van Ontspanning

Ik creëer een rustige en veilige omgeving om het paard te helpen ontspannen.

Dit kan door middel van zachte aanraking, stem en lichaamstaal.

Ontspanning is cruciaal voor het succes van de behandeling, omdat een ontspannen paard beter reageert op de technieken.

 

Monitoring van Reacties

Gedurende de behandeling houdt ik de reacties van het paard in de gaten.

Dit kan variëren van spierontspanning tot veranderingen in ademhaling en houding.

Ik pas de technieken aan op basis van de reacties en behoeften van het paard.

De eerste 2 Cranio Sacraal therapie sessies probeer ik binnen twee weken in te plannen om verschillende redenen:

 

Initiële Balans en Stabilisatie

De eerste sessies helpen om snel een initiële balans en stabilisatie in het cranio sacrale systeem van het paard te bereiken. Dit zorgt voor een betere basis voor verdere behandelingen.

Bij acute problemen of pijn kan een snelle opeenvolging van sessies helpen om de klachten sneller te verminderen, waardoor het paard zich sneller beter voelt.

 

Opbouw van Therapeutische Effecten

Cranio Sacraal Therapie werkt cumulatief. Dit betekend dat de voordelen die tijdens een sessie worden behaald, worden voortgezet en verdiept in de daaropvolgende sessies, waardoor een groter en duurzamer therapeutisch effect kan worden bereikt. Door de eerste twee sessies kort na elkaar te plannen, kan ik beter inspelen op de onmiddellijke reacties van het paard en de behandeling optimaliseren.

 

Monitoring van Reacties

Door de eerste twee sessies dicht bij elkaar te plannen, kan ik nauwkeuriger monitoren hoe het paard reageert op de behandeling. Dit helpt bij het aanpassen van de therapie aan de specifieke behoeften van het paard. Eventuele blokkades of spanningen die tijdens de eerste sessie zijn geïdentificeerd, kunnen in de tweede sessie sneller en effectiever worden aangepakt.

 

Bevordering van Vertrouwen en Ontspanning

Voor paarden die nieuw zijn met Cranio Sacraal Therapie, helpt een tweede sessie binnen korte tijd om sneller te wennen aan de therapie en aan mij. Dit kan het vertrouwen en de ontspanning van het paard bevorderen, wat de effectiviteit van de behandeling vergroot.

Preventie van Terugval

Het plannen van een tweede sessie binnen twee weken helpt om te voorkomen dat de voordelen van de eerste sessie verloren gaan. Dit is voor elk paard belangrijk, maar vooral bij paarden met chronische problemen of langdurige spanningen. Door deze aanpak kan de effectiviteit van de therapie worden gemaximaliseerd, wat leidt tot een beter welzijn en een snellere verbetering van de gezondheid van het paard.

 

Aantal sessies

Het aantal Cranio Sacraal Therapie sessies dat een paard nodig heeft, kan sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Er is geen vast aantal sessies dat voor elk paard geldt. Vaak wordt er al heel veel bereikt bij 3 tot 5 sessies, waarna een herhaalsessie eens per 6, 9 of 12 maanden voldoende kan zijn.Indien nodig wordt het behandelplan tussendoor aangepast.

Factoren die het aantal benodigde sessies beïnvloeden:

Factoren die het aantal benodigde sessies beïnvloeden:

  • De geschiedenis van blessures en ziekten.

  • Algehele gezondheid en conditie.

  • De mentale en emotionele toestand.

  • De aard en ernst van het probleem.

  • De individuele reactie van het paard op de therapie.

  • De doelen van de behandeling.

  • De levensstijl en omstandigheden.

  • Voeding, dieet en omgevingsfactoren.

  • Het wel of niet opvolgen de van de adviezen die ik meegeef.                                                                                                               Het advies dat ik meegeef, geef ik natuurlijk niet voor niets en dit kan van alles zijn. Oefeningen, stretches, nalopen van voeding, na laten kijken zadel/hoofdstel etc.. Probeer hier wat mee te doen.

Na de behandeling

Foto’s

Na elke behandeling maak ik weer een serie foto’s van het paard.Deze hoeven zich niet te beperken tot het hoofd en beide kanten van het lichaam.

Samenwerking met paardentandarts

Ik werk regelmatig samen met Sanne van Riet, een specialist in Neuromuscular Based Dentistry (NBD). Sanne richt zich op het herstellen van de natuurlijke balans tussen snijtanden, kiezen en het kaakgewricht van paarden. Haar benadering respecteert de structuur van de tanden, waarbij zij uitsluitend verwijdert wat noodzakelijk is om het evenwicht en de optimale kauwfunctie te herstellen.

 

De hersenen coördineren complexe bewegingen en processen, zoals balans, coördinatie en motorische planning. Door nauw samen te werken kunnen wij effectief compressie op de schedelbeenderen behandelen, wat bijdraagt aan het welzijn en de prestaties van het paard. Deze samenwerking vormt de perfecte formule voor het aanpakken en voorkomen van problemen gerelateerd aan gebitsdisbalans en daarmee samenhangende motorische klachten.

bottom of page