Equine Cranio Sacraal Therapie

‘Verlichting’ voor dier, mens en bedrijf!

Equine Cranio Sacraal Therapie

De 3 verschillende pompen in het lichaam.
Hartslag – Het hart zorgt ervoor dat er bloed door de aderen stroomt.

Ademhaling – De longen zorgen voor zuurstof in het bloed.

Cranio Sacrale Ritme – De hersenen pompen het hersenvocht vanaf het hoofd (cranium) via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum).

Dit zogenaamde Cranio Sacrale ritme golft door het hele lichaam en alles beweegt mee.

Door de pompbeweging van het cranio sacrale systeem krijgen de cellen continu ’vers vocht’ toegediend. Na gebruik van dit vocht, waarin zich inmiddels afvalstoffen hebben opgehoopt, wordt het opgenomen in de bloedbaan.

Wordt het Cranio Sacrale ritme door een lichamelijke of emotionele “blessure” in zijn functie belemmerd of verstoord dan belemmert dit de doorstroming in het lichaam en dat heeft een negatief effect op de gezondheid van je paard.

Ingenieus paarden lichaam

Een paard heeft een heel ingenieus lichaam, want zodra zich er ergens een onbalans of pijn gerelateerd probleem voordoet in het lichaam gaat het paard meteen compenseren om het gebied te beschermen tegen verdere fysieke schade.

Helaas leggen de compensatiepatronen een onnatuurlijke belasting op de musculoskeletale structuur (alles wat tot het bewegingsstelsel behoord; spieren, pezen, gewrichten, botten en zenuwen) en wat dus ook de biomechanica van het paard  beïnvloedt.

Hoe makkelijk iets uit balans kan raken

Cranio Sacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie en gaat er van uit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) kun je zien als een soort laken waar de schedel (waarvan nog vaak onterecht wordt aangenomen dat het één massief geheel is), het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten.

Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam.

Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid.

Op een bepaald moment in het leven van je paard zal het een blessure of ongeluk hebben gehad.

Hangen in het halster, een ongeluk in de paddock, een val tijdens het rennen in de wei, een trap of beet van een ander paard, hoofd gestoten, uitgegleden op de wasplaats, etc… etc…

Veel van deze verwondingen en ongevallen zullen zijn genegeerd of als onbeduidend worden beschouwd en niet onder de loep worden genomen totdat het paard een groter probleem vertoont al dan niet in het bereden werk.

Onrustig worden, schrikachtig gedrag vertonen, scheef lopen, kreupelheid vertonen zonder aantoonbare oorzaak, moeite met nageven of buigen, zwak zijn of niet naar het beste kunnen presteren, koliekgevoelig worden, steeds weer opnieuw gezondheidsproblemen hebben, etc…

Deze ogenschijnlijk onbeduidende verwondingen en of ongevallen, kunnen het zachte weefsel, de spieren, de fasciale weefsels en zelfs de schedelstructuur van het paard hebben beschadigd wat vervolgens leidt tot of bijdraagt aan compensatiepatronen.

Deze kunnen mild, maar zeer zeker ook extreem zijn.

Conformatie versus houding

De bouw van een paard kan niet veranderd worden. De bouw is een fok kenmerk. De houding van een paard is wel veranderbaar. Het paard staat namelijk in een houding om zijn lichaam zo veel mogelijk comfort en balans te geven.

Het evenwicht terugbrengen in het paardenlichaam is van vitaal belang voor de gezondheid van het bewegingsapparaat, gezond zuurstofgehalte in de spieren, biomechanica, goed gebruik van de zintuigen (zien en ruiken), om toekomstige gewrichtsproblemen te voorkomen en het mentale welzijn van het paard.

Wat betekend Cranio Sacraal Therapie voor je paard

Cranio Sacraal Therapie helpt je paard het evenwicht terug te brengen en het verbeterd de bewegingsvrijheid van je paard. Het zorgt ervoor dat de symmetrie in de schedel en het lichaam terug komt waardoor er ontspanning ontstaat in het hele lichaam.

De werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, het immuunsysteem en de functie van het lichaam krijgt een enorme oppepper. Daardoor verbetert de beweeglijkheid van het weefsel, neemt de vitaliteit toe en wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd.

Equine Cranio Sacraal is een unieke therapie waarbij het hele lichaam wordt behandeld met de specifieke hands-on behandeling van de individuele botten van o.a. het hoofd. Het draagt bij aan veel aandoeningen bij paarden die een negatief effect hebben op gewrichten, zenuwen en bloedtoevoer door het hele lichaam.

Deze zachte en subtiele techniek kan zeer effectief zijn bij het aanpakken van een groot aantal aandoeningen bij het paard. Vaak zijn deze problemen te wijten aan het feit dat het paard iets compenseert dat uit balans is of pijn gerelateerd is:

 • Onrust
 • Schrikachtig (spooky) gedrag
 • Nerveus / bang gedrag
 • Scheef lopen
 • Kreupelheid zonder aantoonbaar oorzaak
 • Moeite met nageven
 • Moeite met verzameling
 • Moeite met overgangen
 • Moeite met galopwisselingen
 • Balans problemen
 • Zwakke indruk maken
 • Kissing Spine
 • Kribbenbijten / luchtzuigen
 • Gezichtsverlamming
 • Hoofdtrauma / verwondingen
 • TMJ problemen
 • SI gewricht problemen
 • Koliekgevoeligheid
 • Constant tranende ogen
 • Hoofd schudden, gooien of kantelen tijdens het werk
 • Tong uitsteken
 • Etc…

98% van de paarden is in min of meerdere mate verstoord in de balans.

Deze holistische behandelwijze is geschikt voor zowel zieke als gezonde dieren, ieder paard heeft er baat bij.

Niet alleen wordt het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht hersteld en versterkt, maar ook het zelf genezende vermogen van het lichaam wordt optimaal actief. Het immuunsysteem wordt weer helemaal alert. Met Cranio Sacraal therapie maken we gebruik van de enorme intelligentie van het lichaam, die veel verder gaat dan de intelligentie (IQ) van ons denken.

Preventief is het de perfecte aanvulling op het algemeen onderhoudsregime van het paard.

Het paarden hoofd

De behoefte aan Equine Cranio Sacraal therapie is veel groter dan de meeste paardeneigenaren zich beseffen, niet alleen omdat paarden ongelukken hebben gehad die kunnen leiden tot schade aan de schedelstructuur, zachte weefsel, spieren, fasciale weefsels maar zeer zeker ook als direct gevolg van regelmatige druk van hoofdstellen, bitten, neusriemen, halsters en ook paarden tandheelkunde.

Aangezien botten een gezonde levende structuur zijn, zijn ze door druk te veranderen. Wanneer deze druk optreedt, beïnvloed dit de positie van de botten en daardoor vaak de zenuwfuncties van één of meerdere van de 12 hersenzenuwen.

Een speciale reeks zenuwen die niet afkomstig zijn van het ruggenmerg, maar van de hersenen zelf in de schedel.

Deze hersenzenuwen helpen bij de functie van veel systemen van het paard en problemen in een van deze zenuwen kunnen o.a. invloed hebben het gezichtsveld, reukvermogen, de spijsvertering, slikken, luchtwegen, maag-darm stelsel en zintuigen van het paard.

Wanneer een paard spanning heeft op zijn schedel beperkt het dus niet alleen de bewegingsvrijheid in het lichaam, maar het beperkt ook het gebruik van de zintuigen en de werking van organen.

De schade door druk kan ook de bloedtoevoer, de traanbuis en de sinusdrainage in de schedel beïnvloeden en in ernstige gevallen de circulatie en productie van hersenvocht beperken, wat ertoe bijdraagt dat paarden gevoeliger worden voor geluid, spooky kunnen worden, gelimiteerd gezichtsveld krijgen en minder gaan ruiken.

Het is belangrijk dat paardeneigenaren begrijpen dat alle paarden compensatiepatronen hebben die met succes kunnen worden behandeld, waardoor de balans van het bewegingsapparaat van het paard van kop tot staart  wordt hersteld met als resultaat dat het werk voor zowel paard als ruiter gemakkelijker wordt.

Neem contact op.